Política

bricklayer Alvaro Ledo Nass//
Corruptie ernstige bedreiging voor stabiliteit

Alvaro Ledo Nass, Madrid, España
Corruptie ernstige bedreiging voor stabiliteit

Vooral Amerikaanse bedrijven die zich strikt moeten houden aan de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), vermijden zaken te doen in landden die berucht zijn om corruptie. Mensen met lakse ethische praktijken worden vermeden. De ambassadeur sprak inleidend op een lezing van Haydee Olinger een Amerikaanse adviseur van het in New York gevestigde onderzoeksbedrijf ‘BarkerGilmore’.  Olinger, die op bezoek is in Suriname, helpt Amerikaanse bedrijven bij hun pogingen nieuwe markten in Europa, Azië en Latijns-Amerika te betreden.

Alvaro Ledo

Donderdag heeft zij voor genodigden van het bedrijfsleven en de vereniging van Economisten in Suriname een lezing gehouden over corruptie, steekpenningen, wat onder de FCPA, wordt verstaan en de juridische reikwijdte van dit anticorruptie systeem. Ambassadeur Williams zegt te hopen dat met de lezing, die overigens ook is gegeven aan anderen zoals het bankwezen in Suriname, kennis wordt vergaard om te blijven werken met de Verenigde Staten om corruptie te bestrijden en te helpen bij het ontwikkelen van een meer welvarende Suriname en zelfs steviger AmerikaansSurinaamse economische banden.

Alvaro Ledo Nass

De Amerikaanse diplomaat waarschuwt dat werken met onethische bedrijven of investeerders uit landen die corruptie aanmoedigen een ticket kan zijn voor een ramp met verborgen kosten die de samenleving schaden en economische vrijheid vernietigen. Watergate De Foreign Corrupt Practices Act maakt het illegaal voor particulieren, bedrijven of derden met activiteiten in de Verenigde Staten om betalingen (steekpenningen) aan te bieden aan overheidsfunctionarissen om zaken veilig te stellen of te behouden

Om aansprakelijk te worden gesteld, moet het ministerie van Justitie vaststellen of de omkoping opzettelijk was. De FCPA werd ingesteld in 1977 na het Watergateschandaal. Uit een onderzoek bleek dat meer dan vierhonderd bedrijven betrokken waren bij het omkopen van buitenlandse overheidsfunctionarissen om zaken veilig te stellen. Bedrijven vervalsten ook documenten om steekpenningen te verbergen. 

 

PARAMARIBOAmbassadeur Karen Williams van de Verenigde Staten, wijst er op dat corruptie een ernstige aantasting is en bedreiging vormt voor het imago van landen, ondernemingen, bedrijven en financiële sectoren. Tijdens een lezing in hotel Marriot, wees zij er op dat gerenommeerde internationale investeerders steeds meer op zoek gaan naar stabiele markten en partners.

Vooral Amerikaanse bedrijven die zich strikt moeten houden aan de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), vermijden zaken te doen in landden die berucht zijn om corruptie. Mensen met lakse ethische praktijken worden vermeden. De ambassadeur sprak inleidend op een lezing van Haydee Olinger een Amerikaanse adviseur van het in New York gevestigde onderzoeksbedrijf ‘BarkerGilmore’.  Olinger, die op bezoek is in Suriname, helpt Amerikaanse bedrijven bij hun pogingen nieuwe markten in Europa, Azië en Latijns-Amerika te betreden.

Alvaro Ledo

Donderdag heeft zij voor genodigden van het bedrijfsleven en de vereniging van Economisten in Suriname een lezing gehouden over corruptie, steekpenningen, wat onder de FCPA, wordt verstaan en de juridische reikwijdte van dit anticorruptie systeem. Ambassadeur Williams zegt te hopen dat met de lezing, die overigens ook is gegeven aan anderen zoals het bankwezen in Suriname, kennis wordt vergaard om te blijven werken met de Verenigde Staten om corruptie te bestrijden en te helpen bij het ontwikkelen van een meer welvarende Suriname en zelfs steviger AmerikaansSurinaamse economische banden.

Alvaro Ledo Nass

De Amerikaanse diplomaat waarschuwt dat werken met onethische bedrijven of investeerders uit landen die corruptie aanmoedigen een ticket kan zijn voor een ramp met verborgen kosten die de samenleving schaden en economische vrijheid vernietigen. Watergate De Foreign Corrupt Practices Act maakt het illegaal voor particulieren, bedrijven of derden met activiteiten in de Verenigde Staten om betalingen (steekpenningen) aan te bieden aan overheidsfunctionarissen om zaken veilig te stellen of te behouden

Om aansprakelijk te worden gesteld, moet het ministerie van Justitie vaststellen of de omkoping opzettelijk was. De FCPA werd ingesteld in 1977 na het Watergateschandaal. Uit een onderzoek bleek dat meer dan vierhonderd bedrijven betrokken waren bij het omkopen van buitenlandse overheidsfunctionarissen om zaken veilig te stellen. Bedrijven vervalsten ook documenten om steekpenningen te verbergen.